Загадкова Україна: 10 неймовірних фактів

ID:
1373
Количество прочтений:
763
Последнее обновление:


Содержание:

Останні події в Україні зробили її «популярною» в усьому світі. На підтримку нашого народу великі світу цього одягаються в кольори українського прапору, охочих відвідати нашу країну збільшилося вдвічі, а то й більше, за долею нашого народу слідкують тисячі й тисячі людей. Звичайно, сумно здобувати славу такою ціною і такими подіями, проте чому б не скористатися нагодою і не розказати про нас всьому світові! Адже стільки цікавого приховує в собі українська культура, її історія і сучасність. «Наприклад?» - запитаєте ви. Тоді ось вам 10 фактів про невідому Україну, яких насправді значно більше, але які, на жаль, не знають навіть українці.

Україна - це Європа

1. Наша держава не лише одна з європейських країн. На території України, а саме в селі Ділове неподалік Рахова (Закарпатська область), розташований географічний центр Європи*. У 1885–1887 роках це встановили географи Австро-Угорської імперії, провівши ряд геодезичних досліджень.

* на це звання претендують ще кілька місць, зокрема, в Польщі, Литві, Білорусі, Словаччині; все залежить від того, як визначати кордони Європи та яку методику використовувати при обрахунках.


Переглянути фото в повному розмірі

Ми перші

2. Мало хто знає, що перша в світі конституція нового часу була створена українським гетьманом Пилипом Орликом. Вона датується 1710 роком і затверджена шведським королем Карлом ХІІ. Але, оскільки була визнана лише частиною козацтва, то так і не набула чинності. Сьогодні Конституція Орлика визнана як пам’ятка світової політико-правової та філософської думки.


Переглянути фото в повному розмірі

Ми найкращі

3. Українська мова - одна з наймилозвучніших мов світу. І це не лише на думку самих українців. Так вирішило незалежне жюрі конкурсу краси мов, що проходив у Парижі в 1934 році. Поступаючись мелодійністю лише італійській (а за іншими версіями ще перській), українська мова просто створена для пісень та поезії.


Переглянути фото в повному розмірі

4. Далеко не кожен українець, не кажучи вже про іноземців, знає, що найпопулярніша різдвяна пісня «Carol of the Bells» - це український «Щедрик» композитора Миколи Леонтовича. Свого часу «Щедрик» пролунав з нью-йоркської сцени й відтоді, зазнавши певних трансформацій, став всесвітньо відомим. Тільки на початок ХХ століття було створено понад 150 версій цієї щедрівки. От тільки українське коріння пісні, на жаль, забуте.


Переглянути фото в повному розмірі

5. Український стронгмен Дмитро Халаджі має 63 (!) рекорди в Книзі Гіннеса. Чого він тільки не робив з допомогою неймовірної сили свого тіла. Серед найбільш шокуючих досягнень спортсмена підняття мізинцем однієї руки каменя вагою 152 кг, забивання цвяхів голою рукою, підняття труби вагою 860 кг і 1020 кг з різницею в часі 10 хвилин.


Переглянути фото в повному розмірі

Ще більше "най-" в нашій культурі

6. В столиці України розташована найглибша у світі станція метро. Це станція «Арсенальна», що належить до червоної гілки метрополітену. Її глибина - 105 метрів. Кажуть, у тунелях цієї станції є таємні сховища для політичної верхівки, адже вона розміщена недалеко від будівлі парламенту.


Переглянути фото в повному розмірі

7. Ще одна станція метро у Києві «Вокзальна» прославилась завдяки популярному кафе Макдональдс, що розташоване поблизу залізничного вокзалу. Саме цей Макдональдс входить в трійку найбільш відвідуваних у всьому світі. Щороку тут роблять понад 2 мільйони замовлень.


Переглянути фото в повному розмірі

8. В Україні - найбільший запас марганцевої руди у світі, 2,3 мільярди тон. Це близько 11% від усіх покладів планети. А ще у нас немало залізної руди - 7% світового запасу.

9. Києво-Могилянська академія, збудована в 1615 році, вважається найстарішим навчальним закладом Східної Європи. За свою історію Академія пережила безліч подій, серед яких закриття 1819 року. Проте на початку 1990-х завдяки зусиллям В'ячеслава Брюховецького та однодумців Києво-Могилянська академія відродилася, й зараз є одним з найпрестижніших навчальних закладів нашої країни.


Переглянути фото в повному розмірі

10. Український духовий інструмент трембіта - найдовший духовий музичний інструмент у світі. Її довжина може досягати 3 м, а діаметр 30 мм. За давньою традицією жодне свято чи урочиста подія в Карпатах не відбувалая без трембіти.


Переглянути фото в повному розмірі

Ось вона яка, наша загадкова, неповторна, прекрасна Україна. І чим більше ми про це говоритимемо, тим більше людей в усьому світі знатимуть. Пишаймося українським!

Читайте також:

Недавние публикации Парки Києва: куди піти весною
Чудеса українського Закарпаття: 7 дивовижних місць
Дата публикации:
Автор:
Легка Катерина
Хотите еженедельно получать от нас анонсы статей и новостей? Подписывайтесь на рассылку :)

Самовывоз

Адрес: Киев, Украина, Константиновская 56а,
Телефон: +38 044 390 9090
E-mail: kiev@u-f-l.net

Пн.-Вс.: 8:00-22:00
Киев — бесплатная доставка курьером (с 09:00 до 21:00)