Легендарний рід Хмельницьких: неймовірні історії кохання козаків

ID:
1275
Количество прочтений:
1113
Последнее обновление:


Содержание:

Легендарні козацькі часи

Козаччина… Легендарні часи звитяги та подвигів. Увесь світ вклоняється перед славою лицарів, які ціною власного життя захищали кордони рідних земель. Якщо говорити глобально, то Запорозька Січ – це перша у світі демократична «держава», утворена на порогах могутнього Дніпра. І Богдан Хмельницький, біографія якого повна неточностей, є однією з найголовніших постатей цього часу.

Кошові отамани та хорунжі, писарі та осавули, рядові козаки та хутірники – кожне з їх імен хоч раз згадується в українському фольклорі. Северин Наливайко, Кирило Полуботок, Петро Дорошенко, Петро Сагайдачний, Самійло Кішка, Іван Сірко – усі ці постаті пов’язані з нашою визвольною війною, з нашим прагненням до незалежності.


Переглянути фото в повному розмірі

Хто він: Богдан Хмельницький?

Однією з найбільш неоднозначних постатей козацьких часів є політичний та громадський діяч, гетьман Богдан Хмельницький. Навколо його постаті досі точиться багато суперечок,як серед істориків, так і серед політологів. Не можна заперечувати, що його грамотні політичні кроки були спрямовані на розбудову незалежної та сильної України, проте яким чином це реалізовувалось? Яким чином його дії на міжнародній політичній арені вплинули на подальший хід історії. Мабуть, найвидатнішою фразою, яка зображає ставлення до цієї персоналії, є цитата з поеми Т. Шевченка «Розрита могила»:

«…Панувала... Ой Богдане!
Нерозумний сину!
Подивись тепер на матір,
На свою Вкраїну,
…Ой Богдане, Богданочку,
Якби була знала,
У колисці б задушила,
Під серцем приспала.
Степи мої запродані
Жидові, німоті,
Сини мої на чужині,
На чужій роботі…»


Переглянути фото в повному розмірі

Неймовірні історії кохання видатних козаків – тема, яка і досі знаходить свої відголоски у дослідженнях істориків. Історія одного кохання Петра Сагайдачного, вірна дружина Івана Сірка – всі ці факти і до сьогодні мають багато неточностей, проте від цього не стають менш цікавими.

Жінки в житті отамана

Історія кохання Богдана Хмельницького повита багатьма легендами. За офіційними даними, кошовий гетьман був одружений три рази. Перша його дружина – дочка багатого купця Ганна Сомківна. Яка передчасно померла через кілька років після одруження. Другий шлюб був фатальним. Мотрона, найбільше кохання Богдана, була страчена його старшим сином Тимішем. Третя дружина, міщанка з міста Корсунь, Ганна Золотаренківна, була вірною радницею Хмельницького, і скарбничим їхньої родини.


Переглянути фото в повному розмірі

Історія одного кохання: фатальний шлюб Великого Богдана

Найбільшим та найкоротшим фатальним коханням видатного отамана була Олена, друга його дружина. Ця історія. Яка тривала всього два роки, оповита не меншими здогадами та пересудами, проте, від цього вона не стає менш драматичнішою. Достовірно відомо лише одне: якби не ця жінка, життя Богдана обірвалось би набагато раніше, і світ не знав би цієї постаті.

Олена, або як її називали Мотрона, була дружиною Даніеля Чаплинського. Він був найзатятішим ворогом гетьмана. Колись Чаплинський хитрістю та підлістю заволодів великим родинним маєтком Хмельницьких, а самого гетьмана ув’язнив. Богдан вийшов звідти живим, лише завдяки заступництву та покровительству Олени. Якби не її жіноча хитрість та надзвичайна сила кохання, не бути разом закоханим. З часом їх таємний зв’язок став очевидним, і вони одружились.

Не дивлячись на щастя батька, Тиміш, старший син гетьмана та Ганни Сомко, одразу не злюбив мачуху і почав шукати способи її знищити. І він свого досяг.  Допоки Богдан Хмельницький був у поході, його син знайшов докази того, що Мотрона була невірною. Вона зрадила гетьмана, почала знатися з паничами. При повернені Богдана додому, його застала жахлива звістка – кохана дружина страчена власним сином. Так, Тиміш був правий, проте туга за коханою була настільки сильною, що гетьман перестав бути на себе схожим. Говорять, що саме через ту фатальну тугу Хмельницький програв битву під Берестечком. На цьому неймовірні історії кохання роду Хмельницьких не закінчуються.


Переглянути фото в повному розмірі

Тиміш Хмельницький: кохана нерівня

Історія одного кохання Тиміша Хмельницького була також сповненою цікавих фактів та певної долі фатальності. Тиміш, найстарший з синів Хмельницького, ніколи не був красенем: не дивлячись  на кремезну статуру, він був рудий і вкритий ластовинням. Його обраницею була Розанда Лупул – донька відомого польського господаря. Вона була справжньою красунею, з іскристими великими очима, гордовитою поставою та довгою товстою косою. З першого ж погляду Тиміш закохався у красуню, проте її батько постійно створював перешкоди, щоби не віддавати доньку за сина Хмельницького. Василь Лупул навіть зміг скасувати вінчання молодих. Богдану не подобалась така поведінка батька нареченої. Для того, щоби одруження нарешті сталось, Богдан надсилає «сватові» жартівливого листа, в якому пригрожує прислати за Розандою сто тисяч сватів. Василь не відповідає на лист Хмельницького, то ж Богдану доводиться відправити до Молдови військо на чолі з Тимішем. Звичайно, батьку молодої не залишалось іншого, окрім як віддати дочку за Хмельницького-молодшого. Сам Богдан переслідував цим шлюбом і певні політичні цілі: лише так він міг породичатися з впливовими родами Лупулів та Радзивіллів.

Весілля було пишним, ошатним і відбувалось відповідно до усіх традицій. Проте, як е буває у родині полководців, родинне життя Тиміша та Розанди було недовгим. У одному з походів, Тиміша Хмельницького вбивають. І ось вона зустрічала тіло чоловіка з двома новонародженими синами, яким так і довелось побачити свого батька. Сама Розанда за декілька років була жорстоко та безжально вбита польськими нападниками, лютими ворогами Хмельницьких.


Переглянути фото в повному розмірі

Роль жінок у визвольній боротьбі за нашу незалежність завжди була визначальною. Саме їх молитви берегли козаків, саме їх образ захищав воїнів від куль та шабель, саме їх сили допомагали заліковувати рани та йти далі в бій. Кожен козак знав, йдучи в похід, що ця зустріч з коханою може бути останньою.

Кохання завжди надихає та буде надихати на подвиги. В ім’я любові завжди робились неймовірні речі, адже саме кохання може творити дива. Напередодні Дня Святого Валентина ми хочемо побажати Вам добра. Щастя і сімейного затишку. Нехай кожен день, проведений з коханою людиною, буде наповнювати Ваше серце радістю, а кожна хвилина розлуки буде наближати довгоочікувану зустріч.

Даруйте своїм коханим подарунки, квіти, частіше говоріть їм, наскільки вона важливі у Вашому житті. Це можна зробити багатьма способами, але квіти – це мова, яка говорить до почуттів, це слово, яке тішить серце.

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям про невідомі сторінки історії!

Недавние публикации Вінок: рослинна символіка
Анна Ярославна – Королева Франції
Дата публикации:
Автор:
Сутінкова
Хотите еженедельно получать от нас анонсы статей и новостей? Подписывайтесь на рассылку :)

Самовывоз

Адрес: Киев, Украина, Константиновская 56а,
Телефон: +38 044 390 9090
E-mail: kiev@u-f-l.net

Пн.-Вс.: 8:00-22:00
Киев — бесплатная доставка курьером (с 09:00 до 21:00)